Jönköpings län

Många unga gör högskoleprovet

1:30 min

När högskoleprovet skrivs runt om i länet så är salarna fyllda av gymnasieelever.

– Jag gör det för att öka mina chanser att komma in på högskolan, säger Tilda Håkansson som studerar på Per Brahegymnasiet i Jönköping.

Hur mycket tror du att det ökar chanserna?

– För mig ökar det mycket, för jag presterar bättre på det än jag gör med mina gymnasiebetyg.

Många av de elever som P4Jönköping har pratat med ser Högskoleprovet lite som en andra chans på vinst och förlust. Provet var från början tänkt som en andra chans för lite äldre att ta sig in på högskolan. Men trots det sitter det i dag fullt av gymnasieelever som försöker förbättra sina provresultat samtidigt som de pluggar på gymnasiet i salarna för högskoleprovet. Många är där för både andra, tredje och fjärde gången trots att de alltså fortfarande bara går på gymnasiet.

– Jag har gjort det tre gånger innan. Jag känner att jag behöver få bättre resultat för att komma in på programmet jag vill. Det är många av mina bekanta som gör provet flera gånger, säger Olivia Alf.

Det är det nya betygssystemet som ligger bakom jakten på bra högskoleprovsresultat, men de gymnasielever som gör provet har samtidigt sin vanliga skolgång att tänka på.

– Det är nationella prov, gymnasiearbete och många andra ämnen med uppgifter och inlämningar som jag måste göra, säger Jonas Asplund.