Malmö

Baseboll på hemmaplan

3:53 min

Den amerikanska basebolligan startade i helgen och sporten lever även här på andra sidan Atlanten. Igår hade Malmö Pilots årets första träning.


På Limhamnsfältet i Malmö är det full aktivitet. Det viner bollar i luften åt alla håll och på planen ropas det högt på engelska, svenska och spanska.

– Idag är det väl kanske fyra stycken amerikaner, sen har vi spelare från Venezuela och Kuba. Det kom två nya killar idag också och en av dem är från Japan, så det är en ganska bra mix. Och jag är från Östergötland, säger Lasse Angantyr som har spelat i laget i fyra år.

Malmö Pilots spelar i den södra regionserien. Under säsongen hoppas de på att träna nya spelare och få de bra spelarna att bli ännu bättre.

– Vi har ju som mål att alltid ha kul, säger Eric Browne, som är både spelare och tränare för laget.

Eric Browne växte upp i USA och tog med sig basebollintresset när han flyttade till Sverige.

– Det roligaste är att vara ute på planen. Kasta hårt och slå hårt, slajda på gräs, slajda på grus, bli smutsig och försöka vinna matcher, säger han.

Baseboll är världens bäst betalda sport, i USA kan en professionell spelare tjäna runt 30 miljoner dollar om året. Men inom basebollen i Sverige finns det inga stora pengar.

– Nej, man blir inte rik av att spela i Malmö basebollklubb. Rik på erfarenheter och sådär men inte på pengar, säger Lasse Angantyr.

När Lasse berättar för folk att han spelar baseboll vet de flesta inte mycket sporten.

– "Aha, wow, finns det?!" är oftast den första reaktionen, säger han.