Fler fjärrstyrda flygplatser utreds

1:39 min

Det kan bli aktuellt med fler fjärrstyrda flygplatser i Sverige efter att trafiken vid Örnsköldsviks flygplats sedan ett år tillbaka styrs av flygledare i Sundsvall.

Nu ska Luftfartsverket och Swedavia utreda om det är möjligt att även tömma flygledartornen i Malmö, Visby, Östersund, Umeå och Kiruna för att effektivisera.

– Det är betydligt billigare att på sikt underhålla ett digitaliserat torn än att ta hand om ett fysiskt torn. Och framförallt om man står inför att bygga nytt så är det en jättestor skillnad, säger Luftfartsverkets generaldirektör Olle Sundin.

Förra våren gjordes den världsunika första landningen på Örnsköldsviks flygplats som utrustats med högupplösta kameror som hjälpte flygledare från Sundsvall att lotsa piloterna rätt.

– Ja, Örnsköldsvik körs ju numera från Sundsvall och det fungerar jättefint, det har inte varit några problem alls, säger Olle Sundin på LFV.

I förstudien som nu ska göras ska LFV och Swedavia titta på om det på samma sätt går att tömma flygledartornen i Malmö, Visby, Östersund, Umeå och Kiruna som förra året tillsammans hade 4,3 miljoner passagerare och istället flytta de flygledarna till Arlanda.

Men är det här ett första steg till en helt centraliserad flygledning i Sverige på sikt?

– Det är ett första steg definitivt. Sen hur snabbt utvecklingen går och hur snabbt man kan göra det här det kommer bland annat den här analysen visa, säger Olle Sundin.

Efter sommaren ska förstudien vara klar är det tänkt och tidigast 2018 skulle den utökade fjärrstyrda flygtrafiken kunna komma igång om den är möjlig, bedömer Luftfartsverket. Samtidigt har initiativet skapat stor oro hos de 50-talet flygledare som i så fall berörs.

– Just nu är väl situation att det är väldigt upprörda känslor i de här tornen. För man ser ju hel sitt liv kastas omkull på något sätt. Det här blev nog flygplatser som vi inte hade kunnat föreställa oss och som med svenska mått mätt är stora flygplatser som berörs, säger Ann-Marie Bredberg vid fackförbundet ST som organiserar de flesta av landets 700 flygledare.