P4 Blekinge granskar slavlönerna

Efter P4 Blekinges avslöjande: Migrationsverket utreder svartjobb

3:30 min

Migrationsverket tillsätter en utredning om asylpraktiken. Det efter P4 Blekinges avslöjande om att asylsökande utnyttjas som svartarbetskraft med praktikavtal som täckmantel.


– Jag ska kontakta enhetschefen för Blekinge för att göra undersökningar om var de här svartjobben skulle kunna ske någonstans, säger Jan Ekdahl, sektionschef med ansvar för asylpraktiken på Migrationsverket i södra Sverige.

Tjänar tio kronor i timmen
P4 Blekinge har talat med tio asylsökande i länet som uppger att deras praktik är en täckmantel för svart arbete. Migrationsverket har godkänt ett företag som praktikanordnare och har utfärdat ett praktikintyg. 

I själva verket gör den asylsökande inte praktik utan jobbar tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan för en lön på runt tio kronor i timmen. De asylsökande vi har talat med säger att de tar jobben för att ersättningen från Migrationsverket är väldigt låg och för att tjäna ihop pengar så att de kan hjälpa  familjemedlemmar som sitter i flyktingläger runt om i världen. Den som inte godtar de minst sagt urusla villkoren ersätts snabbt med någon annan.

Känner ej till fenomenet
Jan Ekdahl på Migrationsverket uppger när vi kontaktar honom att han inte känner till att det existerar en sådan här brottslighet i Blekinge.

– Det du säger är en nyhet för mig. Jag har inte hört något om det innan, men det låter allvarligt. Jag är förvånad, säger han.  

Detta uttalande, från en ansvarig chef, väcker en viss förvåning i regeringskansliet.  

– Fackliga organisationer har gett signaler om detta, så jag är lite förvånad att han inte känner till det. Jag har själv blivit uppvaktad av tre LO-förbund om asylpraktiken, säger Irene Wennemo (S) som är statssekreterare under arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Håller fast vid att han inte vet
Men Jan Ekdahl håller fast vid att han inte har någon aning om svartjobben.

– Jag känner som sagt inte till att det existerar ett sådant fenomen i Blekinge. Men sedan behöver man inte ha så stor fantasi för att förstå att risken finns att det kan förekomma, säger Jan Ekdahl.

Hur följer ni upp de ärenden där en asylsökande fått praktik? 

– Vi kollar företagen så att det ser ut att vara ett företag. Sedan har vi medarbetare som följer upp. Men jag kan inte lova att vi hinner träffa alla som fått en praktikplats.