ÖFK i allsvenskan

Hatramsor från ÖFK-supportrar upprör

1:55 min

Skarp kritik riktas mot delar av Östersunds fotbollsklubbs hejjarklack efter premiärmatchen hemma mot AIK. Hejaramsor byttes ut mot könsord och hatramsor.


– De sa saker som hora, aidsfitta och sånt. Framför oss stod tjejer och killar som var åtta, tio år, säger Ralf Junvald i Östersund, en av flera åskådare som reagerat på ÖFK-klackens uppförande.

Man väljer att lägga hat på det andra laget

Det var i slutet av andra halvlek - efter att AIK gjort sitt första mål - som hejaramsorna byttes ut mot hatramsor. Även delar av publiken drogs med i nidramsorna.

- Istället för att ta möjligheten att stötta ÖFK när laget kämpar för att komma tillbaka i matchen väljer man att lägga hat på det andra laget i stället, säger Ralf Junvald till P4 Jämtland. 

Kritiken mot ÖFK-supportrarnas uppförande har varit hård i sociala medier. Journalisten Stefan Nolervik skriver i sin blogg: "Man sjunger inte ”Solnatattare”, man sjunger inte ”Vi hatar AIK”, man sjunger inte ”Kloakråttor”. Som ÖFK:s klack gjorde. Eller delar av den."

Kommunpolitikern Pär Jönsson (M) ställer frågan i ett Facebook-inlägg  hur klackens agerande rimmar med ÖFKs värdegrundsarbete.

ÖFKs kanslichef Lasse Landin tar avstånd från hatramsorna.

 – Vi kommer att ta kontakt med supportrarna och tala om att vi inte tycker om att de skriker dumheter om det andra laget.

Enligt ÖFKs supporterklubb var det utomstående personer - som inte ingick i klacken - som skrek hatramsor. Supporterklubben kommer att gå ut med ett mer utförligt uttalande om händelsen under fredagskvällen.