Inga fler passagerare att hyra i Indonesien

1:43 min

I Indonesiens huvudstad Jakarta håller man på att skrota den regel som kräver minst tre passagerare per bil i hårt trafikerade delar av staden. Regeln har skapat en svart marknad där fattiga indoneser hyr ut sig själva och sina barn som passagerare.

En grön vägskylt i Jakarta meddelar att bilförarna är på väg in i en zon där bara bilar med tre eller fler passagerare har rätt att köra under rusningstid. Alldeles i närheten står grupper med framförallt fattiga kvinnor och väntar på att få hoppa in i en bil.

De kallas för jockeys – passagerare att hyra. Barn räknas också som passagerare, så många har med sig en bebis, för att på så sätt tjäna dubbelt.

Det är olagligt förstås, men en jockey har kunnat få uppemot två dollar per bilfärd, vilket är mycket pengar i ett land där hälften av befolkningen tjänar mindre än två dollar om dagen.

Men nu är det slut med det. Trafikkaoset har inte blivit bättre, och det finns för många exempel på barn som utnyttjas och till och med drogas för att användas som passagerare. Så nu skrotas regeln.

– Vi kommer att se färre jockeys på vägen eftersom det inte finns någon marknad för dem längre. Men exploateringen av barn tar inte slut där, det kan finnas många andra former av exploatering, säger polismannen Mohammed Iqbal till Reuters.

Samtidigt uppstår ett nytt problem: De fattiga indoneser som försörjer sig som jockeys måste nu hitta en ny inkomst, och det är inte lätt. Anis Rani är en av dem. Hon står intill vägen och vinkar efter bilar, med dottern i en prickig bärsjal på höften.

– Jag är frustrerad, det här är mitt eget barn, inte ett barn som jag har hyrt. Enskilda personers misstag påverkar oss alla, säger hon.