Kritik mot stoppad flytt av Utbildningsförvaltningen

1:21 min

Det riktas kritik mot beslutet att stoppa Utbildningsförvaltningens tänkta flytt till Tensta. Anledningen är att flytten skulle bli för dyr. Men den förklaringen håller inte menar Ann-Katrin Åslund, liberal ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm.

— Innerstan kan man satsa i men förorten kan man inte satsa i. Man kan tydligen satsa och tycka det går väldigt bra att bygga om tekniska nämndhuset men att se till att det blir bra i Tensta blir för dyrt, säger Ann-Katrin Åslund, liberal ledamot i kommunfullmäktige och tidigare ordförande i spånga-Tensta stadsdel.

Biträdande finansborgarråd Jan Valeskog (S) menar att flytten skulle gått till Tensta Centrum, men att fastighetsägaren Fast partner begärt för hög hyra.

Liberalerna däremot menar att flytten skulle ha gått till nybyggda kontor på närliggande Kämpingeskolans tomt tillsammans med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltningen.

— Sedan har man utan att det funnits beslut frångått det här och så skyller man på att det blir så dyrt med privat fastighetsägare som var utpekad och det är väldigt märkligt för det finns inga beslut någonstans på att man pekat ut någon, säger Ann-Katrin Åslund (L).

Men Jan Valeskog säger att nybyggnation för utbildningsförvaltningen och stadsdelen på Kämpingeksolans tomt skulle kostat en halv miljard kronor. Dessutom, säger han, behövs skolans lokaler för den ökade befolkningsmängden.

— Kämpingeskolan har varit med tidigare men huvudspåret är nu att vi ska använda den som skola eftersom det kommer behövas ökad skolkapacitet med den kraftiga befolkningsutvecklingen som vi har, säger Jan Valeskog.