Många män har farlig övervikt

1:40 min

Varje år gör 200-250 västmanlänningar en fetmaoperation i landstingets regi. De flesta som opereras är medelålders kvinnor - men fler män borde göra det, anser överläkare Per Videhult.

– Av de vi opererar är 30 procent män och 70 procent kvinnor, men det borde helst vara tvärtom, säger överläkare Per Videhult vid överviktsenheten på sjukhuset i Västerås. 

Han fortsätter: 

– Fetma är mycket farligare hos män. Manlig fetma är mer metabolt aktiv och leder till ökad risk för hjärtinfarkt till exempel. 

Och det beror på bukfetma? 

– Man har sett att bukfetma är farligare än om det ligger på stussen.  

Det är helt enkelt så att fler kvinnor än män söker hjälp när det gäller kraftig övervikt. Många kvinnor är också väldigt insatta, berättar överläkare Per Videhult.

Det ställs olika krav på en patient som vill göra en fetmaoperation. 

Den vanligaste varianten är gastric bypass som är en magsäcksoperation mot fetma som syftar till att få kraftigt överviktiga personer att gå ner i vikt.

Utredningen inför ett sådant här ingrepp har skärpts. Patienten ska bland gå till en dietist ett år före och ett år efter operationen och förstå vad ingreppet innebär.

För Anna-Karin Lodebrink i Tortuna utanför Västerås blev magsäcksoperationen det enda alternativet.

I två år försökte hon att gå ner i vikt genom olika sorters träning flera gånger i veckan och la även om sin kost, men det hjälpte inte.

Träningen gjorde att kroppen började bilda hormonet kortisol som gjorde att hon istället gick upp i vikt. Och då blev magsäcksoperationen den enda utvägen.

– Jag var i så dåligt skick med min övervikt och mitt blodtryck hade blivit högt. Sedan har jag en underliggande reumatisk sjukdom som förvärrades av tyngden och jag kände att jag hade inget liv. 

– Jag gick bara omkring hemma, hade ont och var tjock. Och fick nog. Jag ville leva, säger Anna-Karin Lodebrink till P4 Västmanland.