Kd vill bygga upp relationen till partiets väljare

1:42 min

Det har snart gått ett år sedan Kristdemokraterna bytte partiledare, men Ebba Busch Thor har inte under sitt första år lyckats höja det svaga opinionsstödet.

Fortfarande ligger partiet kvar strax under fyraprocentsspärren. När hon i dag talade inför 800 partikamrater på partiets kommun och landstingsdagar, var det egna ledskapet något hon valde att ta upp.

– Vi ska bygga vår relation till väljarna från grunden. Jag vill att vi som rörelse ska vara modiga, ärliga och varma när vi yttrar oss i samhällsdebatten och jag vill stå för ett modigt, ärligt och varmt ledarskap, för så tror jag att vi på lång sikt bygger upp ett förtroende hos väljarna, säger Ebba Busch Thor.

När du tillträdde för ett år sedan trodde du då att opinionsläget skulle se ut som det gör nu, det vill säga att ni fortsatt ligger under fyra procent?

– Jag trodde att det fortsatt skulle vara betydligt lägre än vad jag önskar och tror att det kommer att vara på valdagen, ja, säger Ebba Busch Thor.

Sist partiets samlades var på det dramatiska rikstinget i höstas när en majoritet av ombuden röstade för att lämna decemberöverenskommelsen vilket sedan ledde till att uppgörelsen upphävdes.

På en pressträff nu på eftermiddagen på partiets kommundagar gav Ebba Busch Thor beskedet att frågan om en gemensam alliansbudget fortfarande lever, i vårbudgeten är det uteslutet, men därefter är frågan fortsatt öppen, säger hon.

– Ja, till exempel om Vänsterpartiet hakas av, då anser jag som ledare för ett borgerligt oppositionsparti att då behöver alliansen gå fram med en gemensam budget.

I sitt tal i dag som till stora delar handlade om vård och omsorg, men också, våldsbejakande extremism kallade hon statsminister Löfven för sol och vårare, där bakom löftena bara fanns luft. Höstens omsvängning i flyktingpolitiken är ett exempel hävdar hon.

– Det är inte ett uttryck för stabilitet när han i september demonstrerar mot den politik han börjar driva i november.