Många frågetecken kring köpare av Vattenfalls brunkolsverksamhet

1:21 min

Enligt medieuppgifter närmar sig en försäljning av statliga Vattenfalls brunkolsverksamhet i östra Tyskland. Köpare är det tjeckiska energibolaget EPH, enligt nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till anonyma källor med inblick i förhandlingarna.

Varken tjeckerna eller Vattenfall vill i dag kommentera uppgifterna.

– Vår kommentar är att vi inte har någon kommentar, sa Steffen Herrmann, presstalesman hos Vattenfall i Berlin.

Han ville inte heller uttala sig om medieuppgifterna att affären ska avslutas under nästa vecka.

Sedan tidsfristen gick ut i mars för bud på Vattenfalls förlusttyngda brunkolsverksamhet sägs EPH återstå som den enda budgivaren. Företagets huvudägare är Tjeckiens rikaste man Petr Kellner vars företag också sysslar med ryska naturgasleveranser till Europa.

Frågan är om tjeckerna ens kommer att behöva betala. Stor osäkerhet till följd av det låga priset på brunkol och tyska planer på avveckling av brunkolsdrift, har kylt ned intresset för de fyra gruvorna och kraftverken i den östtyska Lausitz-regionen.

Analytiker bedömer att den svenska regeringen framför allt vill göra sig av med den klimatförstörande verksamheten och därför kan vara beredd att gå med på en affär som inte inbringar några pengar alls.

Kritiker i miljörörelsen hävdar att det vore mer ansvarsfullt av Vattenfall att behålla och själv avveckla verksamheten.

I regionen där den svenska energijätten är största arbetsgivare är oron stor för vad som ska hända med arbetstillfällena framöver.