Mobilappen din nya guide till vårfåglarna

1:58 min

Våren är en bra tid att lära mer om fåglar, och nu finns fler hjälpmedel än förr att lära sig hur de sjunger. Appar med fågelläten har blivit populära.

Fågelskådaren och naturskribenten Erik Hansson har testat flera mobilappar och hemsidor med fågelläten. Fåglarna finns nästan in på knuten på flervåningshusen i Björkhagen.

– Precis mot granen där sitter den och sjunger.

Jag ser den, den är röd där i den nakna busken.

Vi lyssnar, och att det är rödhaken i den kala busken en bit bort går snabbt att bekräfta när Erik Hansson letar upp arten i en mobilapp.

– Ja, nog tycker jag det var likt.

Den svarade och så flög den närmare?

– Ja, det kan vara ett tecken på att han blev lite stressad, säger Erik Hansson.

– Det här är tiden då fåglarna försöker hävda sina revir och locka till sig honor. Så man ska vara lite försiktig med att spela upp läten, det kan störa dem. Fåglarna verkar alltså kunna oroas av mobilappens inspelade rivaler.

Erik Hanssons råd till den ovana fågelskådaren är att lära sej lätet från en fågel i taget. Det finns både hemsidor med fågelläten och många appar att välja på som underlättar. Vissa är gratis, andra kostar. Några har också fåglar som sjunger med dialekt.

 – Man kan till exempel lyssna på talgoxen här som har lite olika läten, säger Erik Hansson.

Inte mindre än fyra, visar det sig.

Men det finns också appar som visat sig funka mindre bra, trots en god tanke bakom.

– Ja, de har försökt göra appar där man kan spela in ljud, eller rättare sagt att man låter appen höra fågeln, och att den ska känna igen ett läte. Men det har inte funkat speciellt bra hittills.

När det är som man hör här i dag, att många fåglar sjunger samtidigt, då kan det vara svårt att särskilja lätet både för en app och för en själv också, säger Erik Hansson.

– Men annars är det nya att ta med en app ut, det skulle jag rekommendera och det gör nog de flesta nu för tiden.