Fler vuxna ute på kvällarna gav lugnare Ljungbyholm

1:16 min

Efter att det varit lite stökigt i Ljungbyholm söder om Kalmar är det nu lugnare. Ett brev till föräldrarna har gjort att fler vuxna har funnits på plats utanför fritidsgården och ute på kvällarna.

– Ja, det har varit lite stökigt ute, men nu har det lugnat ner sig så vi är på väg upp igen, berättar Maja Liljelli Persson som jobbar på fritidsgården i Södermöreskolan.

Enligt henne har skolans brev till alla föräldrar fått fart på de vuxna:

– Vi har haft en del föräldrar som har varit och hälsat på, både inne på fritidsgården och som har varit ute och vandrat. Det är jättebra.

Ljungbyholmsbon Christoffer Jaremo har upplevt att det blivit stökigare på kvällarna. Han berättar att han har hört flera som sagt att de är oroliga. 

– När jag flyttade till Ljungbyholm för snart nio år sedan kunde man vara ute med kompisar sent på kvällen, säger han.

Ett knivhot för ett par månader sedan skrämde upp folk. Det utreds just nu av polis. Efter bland annat den händelsen skrev Christoffer Jaremo i Ljungbyholms Facebookgrupp och erbjöd kurser i självförsvar.

– Man blir mer självsäker med självförsvar, även om man förstås inte är oövervinnerlig.

P4 Kalmar har träffat och pratat med flera personer som bor i Ljungbyholm och de allra flesta känner sig mycket trygga.

– Det är lugnt här, säger till exempel Sebastian Lange.

– Det har varit lite upp och ner och hänt grejer, men det är sånt som händer.

Han syftar bland annat på att kyrkan och kommunen upptäckte skadegörelse tidigare i våras.

Tillbaka på fritidsgården hoppas Maja Liljelli Persson att trenden att fler vuxna visar sig ute i Ljungbyholm på kvällarna håller i sig:

– Det är jätteviktigt att se vad ungdomarna gör. Ofta kan det vara så att de säger att de går till fritidsgården, men sedan är de ute på byn istället. Så det är viktigt att man ser vad som händer och sker.