Nyutbildade ska lösa sjuksköterskebrist i Kalmar län

1:16 min

Det är fortsatt brist på sjuksköterskor och kostnaderna för inhyrda sköterskor fortsätter att öka. Men nu hoppas landstinget att nya studenter i Västervik och Oskarshamn ska lösa problemen.

Kostnaderna för hyrsjuksköterskor fortsätter att skena på många håll i landet, så även i Kalmar län. Främst i de norra delarna av länet på sjukhusen i Västervik och i Oskarshamn. Det trots många satsningar. 

Men nu börjar personalchefen på de två sjukhusen, Hanne Danielsson, se positivt på framtiden när nya sjuksköterskor som utbildat sig på de båda orterna börjar ta examen.

Timo Niemi är en av nio som i juni är färdig sjuksköterska i Västervik. Han hade jobbat inom vården som undersköterska och ville stanna kvar i stan. 

– Just intresset för vården och att det fanns i Västervik gjorde det möjligt, för jag trivs väldigt bra här. 

Och det har varit avgörande för många av de som i dag studerar till sjuksköterska på campus i Västervik och Nova i Oskarshamn, att utbildningarna funnits på hemmaplan.

Sjuksköterskeutbildningarna har byggts ut successivt och från och med i höst kommer det att finnas hela 25 utbildningsplatser per termin i Västervik. Fullt utbyggt blir det 150 studenter i Västervik och 72 i Oskarshamn.

Det är de här studenterna som landstinget sätter sitt största hopp till för att lösa sjuksköterskebristen framöver, säger Hanne Danielsson, personalchef för Västerviks och Oskarshamns sjukhus.

– Det är liksom det som är den allra viktigaste rekryteringsåtgärden. 

Men kommer de här sköterskorna att räcka till?

– På sikt gör de ju det, men det tar några år att fylla på det vakansläget som vi har. 

Vakansläget på sjukhuset i Västervik till exempel är just nu 35 sjuksköterskor. Framförallt på vårdavdelningar som medicin och kirurg. 

Timo Niemi ska i sommar arbeta som sjuksköterska på akuten och hoppas på en fortsättning där, men vet samtidigt att de inte har några lediga tjänster. Så han avvaktar.

– Man får se var det finns möjlighet att få jobb. Jag har sagt att jag inte ska bestämma mig förrän jag verkligen måste, så jag väntar ut det lite.

Men att bli hyrsjuksköterska har han inte velat, trots att han då skulle kunna tjäna upp emot tio tusen kronor mer i månaden. 

– Jag tror inte jag skulle nappa på det. Jag vill ha mer det trygga att veta vilken arbetsplats man ska vara på och att man har samma arbetskamrater.