Strejk och byggbud i avtalsrörelsen

1:40 min

I avtalsrörelsen har den första strejken rullat i gång i dag, bland målare. Samtidigt väntar parterna i byggkonflikten på ett medlarbud, där kan en större strejk bryta ut på tisdag morgon.

Enligt facket Byggnads ordförande Johan Lindholm är läget låst mellan parterna.

– Vi sitter och diskuterar med utgångspunkt i våra yrkanden, och mer kan jag inte säga. Vi ser helgen komma och de här timmarna kommer nog att behövas, det går tungt.

265 målare strejkar från och med i morse. Orsaken är att facket anser att målarnas system med ackordslöner är hotat av arbetsgivarna. Men Målareförbundet håller också kvar vid sitt lönekrav på 3,2 procent, klart högre än industrins avtal på 2,2 från förra veckan som LO och Svenskt Näringsliv har rekommenderat ska vara riktmärke för andra.

Byggnads ordförande Johan Lindholm säger att 3,2 procent alltjämt också är Byggnads lönekrav.

– Vi har ett antal yrkanden och däri ligger de 3,2 procenten som finns med.

Precis som i målarkonflikten är ackordssystemet en av stridsfrågorna i byggstriden, där parterna troligen får ett medlarbud i morgon lördag.

Målarna och Byggnads arbetar tätt ihop i den här avtalsrörelsen så frågan är om strejken bland målare är en föraning den tio gånger större strejk som kan bryta ut bland byggnadsarbetare på tisdag.

– Det är självklart att det här följer en plan, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef hos arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier.

Innebär det att det kan bli byggstrejk också på tisdag?

– Det beror på hur planen ser ut. Det kan jag inte yttra mig om.

I snålblåsten vid bygget av lyxlägenheter på toppen av ett nytt hotell i centrala Stockholm står Målarnas strejkvakter i dag. Men uppslutningen bakom strejken verkar sådär.

– Vi hade hellre jobbat än att stå här, säger målarlärlingarna Sami Pirinen och Alexandra Svensk.