SSR: Uttalandet är populistiskt

Även Svenska Samersriksförbund reagerar på kirunacenterns tidningsannons och kallar den populistisk och uppmanar alla i det offentliga rummet att inte ytterligare bidra till att blåsa upp konflikter

Svenska Samersriksförbund riktar i ett pressmeddelande skarp kritik mot kirunacenterns tidningsannons, både hur den är utformad och centerpartistens Gunnar Selbergs uttalande. 

– Att öka polariseringen mellan olika grupper ökar inte möjligheterna till att komma framåt i olika frågor snarare tvärt om. Det är politikernas ansvar att föra en debatt som minskar polariseringen inte att öka den, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist i SSR.

Fjällkommunerna har möjlighet att besluta om skoterförbud i fjällen. Samebyar kan söka om skoterförbud på områden där de ser det som nödvändigt.

Svenska Samersriksförbund ställer sig frågande till om Centerpartiet ställer sig bakom Selbergs uttalande, som enligt SSR pekar ut samebyarna som skyldiga till att intressen som skoteråkning förbises av kommunen. 

SSR uppmanar alla i det offentliga rummet att inte ytterligare bidra till att blåsa upp konflikterna. Denna uppmaning riktar de särskilt till dem som sitter som opinionsbildare och beslutsfattare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio