Italien kallar hem ambassadör från Egypten

1:43 min

Italien har kallat hem sin ambassadör från Egypten i protest mot bristen på framgång i mordutredningen på den italienske forskarstudenten Guilio Regeni. Beslutet kommer efter två dagars konsultationer mellan Egypten och Italien i Rom. Italienska medier har publicerat misstankar om att Guilio Regeni mördats av den egyptiska säkerhetstjänsten.

"Vi vill ha en enda sak: sanningen om Giulio" skrev Italiens utrikesminister Paolo Gentilone på Twitter i kväll efter att han kallat hem sin ambassadör från Kairo.

Två dagars konsultationer i Rom har inte minskat spänningarna mellan Italien och Egypten. Egyptierna står fast vid möjligheten att Giulio Regeni mördades av ett kriminellt gäng vars medlemmar allihop dog under ett skottdrama med egyptisk polis för två veckor sedan. Men den italienske åklagare hävdar att det inte finns något som kopplar detta gäng till mordet på Regeni.

Den 28-årige doktoranden försvann i Kairo den 25 januari, årsdagen av den egyptiska revolten. Han hittades mördad och allvarligt torterad i ett motorvägsdike utanför stan.

Enligt Guilio Regenis mamma, var det bara nästippen som gick att känna igen när hennes sons kropp hittades med brännmärken från cigaretter, krossade ben, beskurna öron, trasiga naglar och skärsår under fotsulorna. Tortyrmetoder som enligt människorättsaktivister inte är ovanliga inom den egyptiska säkerhetstjänsten.

Egypten förnekar all inblandning i mordet, men egyptiska myndigheter och medier har slingrat sig mellan förklaringarna till Regenis död. Från att han skulle ha varit inblandad i homosexuell sadomasochism till bilolycka och senast det kriminella gänget.

Enligt Italien är Egyptens 2000 sidor långa mordutredning fortfarande ofullständig och där saknas avgörande ingredienser som Italiens har krävt i över en månad.