Dubbel besvikelse för Karlsson – fick inte ha regnbågsbindeln

EM stoppades han av det europeiska förbundet.
   I  OS-kvalet är det i stället den svenska landslagsledningen som hindrar Tobias Karlsson från att spela med en regnbågsfärgad kaptensbindel.

Landslagsledningen tog innan matchen mot Iran beslutet att inte låta kapten Tobias Karlsson en bindel med regnbågsfärgerna – symbolen för människors lika värde.

– Jag hade hoppats att få spela med den. Jag tycker att det är trist, säger Karlsson.

– Jag har respekt för deras beslut, som sagt. Jag har inte varit med i beslutsfattandet över huvud taget utan har valt att fokusera på matchen och det vi håller på med ute på planen. Jag har sagt att jag vill spela med bindeln och resten lämnar jag till förbundet att fatta beslut om, fortsätter försvarsgeneralen. 

I Iran är homosexualitet förbjudet enligt lag, men enligt landslagets presschef Daniel Vandor är det inte iranska ledare eller spelare som protesterat.

– Nej, ingenting från Iran eller från några andra lag egentligen.

Enligt Vandor handlar det inte heller om att riskera en eventuell OS-plats eller böter.

– Det finns egentligen inga regler alls som förbjuder bindeln, men vi kände av andra skäl att det var olämpligt, säger han.

I EM tidigare i år stoppades Tobias Karlsson från att bära en regnbågsfärgad kaptensbindel av det europeiska handbollsförbundet. Karlsson har tidigare burit bindeln vid svenska träningslandskamper.

Den svenske lagkaptenen utgick med ryggsmärtor efter en halvlek i storsegern mot Iran, 34-19.

– Det känns rätt så bra. Det ska nog inte vara några problem, säger Tobias Karlsson om chanserna att spela mot Slovenien på lördagen.