Fem terrormisstänkta gripna i Belgien

1:42 min

Totalt fem personer har under fredagen gripits i Belgien misstänkta för inblandning i terrordåden i Bryssel och Paris. Belgiska åklagare har inte kommenterat medieuppgifter att en av de gripna ska vara svensk medborgare.

Hör Ekots extrasändning om gripandena nedan

– Belgisk och fransk polis har gjort fem gripanden i Belgien i dag. En av dem undersöks nu med hjälp av dna om det är den tredje mannen som setts på övervakningsbilder från flygplatsen Zaventem i Bryssel som då bar en neddragen hatt, säger Sveriges Radios Brysselkorrespondent, Jan Andersson. 

Den 31-årige mannen, den så kallade mannen med hatten, har jagats misstänkt för att även ha varit inblandad i terrordåden i Paris i fjol.

Bland de gripna finns även en annan man som ska ha synts tillsammans med en av självmordsbombarna i Bryssels tunnelbana en liten stund innan attentatet. Enligt belgisk media ska det röra sig om en svensk medborgare, men det bekräftades inte på dagens presskonferens.

– Nej, man sa inte hela namnet på den här personen och inte heller någon nationalitet, så det vet vi inte, säger Jan Andersson.

Han ska även ha identifierats på övervakningsbilder som togs i samband med att han köpte väskor i ett köpcentrum. Väskorna har sedan använts vid attackerna, skriver tidningen Het Laatste Nieuws. 

Det svenska Utrikesdepartementet uppger för Ekot att man undersöker om någon svensk medborgare har gripits. 

Sirpa Franzén, presschef vid Säkerhetspolisen, säger till Ekot att man inte har någon information att ge utan hänvisar till belgiska myndigheter.

Magnus Norell är terrorforskare och tror att det kan finnas goda chanser att man nystar upp det här nätverket i Belgien, men att det är ett besvärligt arbete. 

– De här nätverken har haft många år på sig att etablera sig i Belgien, det är en besvärlig struktur. Man har svårt att hitta folk som vill prata med polisen och det är ett skäl till att man kunde hålla sig undan så länge utan att gripas, säger Magnus Norell i Ekots extrasändning.