Panamadokumenten

Lätt att skapa anonyma brevlådeföretag i USA

2:28 min

Det är enklare att bilda ett brevlådeföretag än att skaffa lånekort på biblioteket i USA. Landet på väg att bli en av de främsta destinationerna för anonymt kapital, enligt kritiker.

Än så länge har medierna inte avslöjat mer än ett fåtal amerikaner bland de personer som finns med i de så kallade Panamadokumenten och som registrerat brevlådeföretag för att minska sin skatt.

En förklaring kan vara att det är enkelt att skapa anonyma bolag i USA.

Flera delstater erbjuder den möjligheten. I Wyoming, Nevada och Delaware är det tillåtet att öppna brevlådeföretag eller skalbolag utan så många frågor. Men det går egentligen att starta anonyma företag varsomhelst i USA, enligt Heather Lowe, juridiskt sakkunnig på organisationen Global Financial Integrity.

Skälet till att Wyoming, Nevada och Delaware är kända är att de marknadsför sig internationellt, säger hon till tidningen New York Times.

Det som kallas "offshoreföretag", företag som etableras i skatteparadis för att minimera skatt, kan startas lika enkelt i USA.

Enligt kritiker som tidningen Washington Post talat med håller USA på att bli en av de främsta destinationerna för kapital vars ägare vill vara anonyma men ändå säkra på att ha tillgång till pengarna.

Svagheten i USA:s regler har blivit belysta igen genom den senaste veckans nyheter, sa en av det amerikanska finansdepartementets ledande företrädare på en konferens om penningtvätt häromdagen.

Hon uppmanade kongressen att lagstifta om krav på att de verkliga ägarna ska redovisas i samband med att ett bolag bildas i USA.

Det finns ett sådant lagförslag i kongressen, men det har inte gått vidare. Kritikerna vill inte ha fler regleringar och anser att brottslig verksamhet kan stoppas ändå utan att delstater riskerar att förlora lagliga inkomster.

I flera delstater krävs inte ens legitimation för att få starta ett skalbolag och ingen skyldighet att verifiera ägarens identitet. Det finns inte alltid krav på att uppge syftet med bolagsbildningen.

Olika experter säger till medierna här att det är enklare att bilda ett brevlådeföretag än att skaffa lånekort på biblioteket eller ett fiskekort.

Sedan 2010 har USA en lag som som innebär att finansiella institutioner runt om i världen ska rapportera amerikanska medborgares tillgångar utomlands till USA:s skattemyndighet, men USA är inte beredda till motsvarande information om tillgångar i USA.

USA är ett av få tillfrågade länder som inte anslutit sig till OECD:s standard om internationellt utbyte av finansiell information, utan föredrar bilaterala avtal istället.

Enligt experterna är det ytterligare ett skäl till varför USA är populärt att flytta pengar till för dem som vill gömma pengarna eller undvika att betala skatt i sitt hemland.