PANAMADOKUMENTEN

Argentinas president utreds för Panamapapper

1:40 min

Argentinas president Mauricio Macri försäkrade igår i domstol att han inte försökt fly undan skatt genom att öppna företag i ett skatteparadis i Karibien. Macris namn figurerar i Panamá-dokumenten och tidigare i veckan inledde argentinska åklagare en förundersökning mot presidenten.

– Jag känner mig mycket lugn. Jag har följt lagen, jag har sagt sanningen och har inget att dölja, sa Argentinas president Mauricio Macri på en presskonferens i Buenos Aires.

Igår lämnade han in sina finansiella uppgifter till en domstol som nu ska undersöka ifall Macris deklaration stämmer, eller om han medvetet undanhållit information om sina tillgångar.

Redan första dagen när Panamadokumenten släpptes dök Mauricio Macris namn upp. Han stod som ägare till två bolag i skatteparadiset Bahamas, tillsammans med sin far och bror.

Macri har inte redovisat bolaget varken när han tillträdde som borgmästare i Buenos Aires 2007, eller när han tillträdde som president i december förra året. Enligt honom själv är anledningen att han inte fick några inkomster från företaget.

Avslöjandet kommer olägligt för Macri. Efter snart ett halvår på presidentposten är han hårt kritiserad för att ha skurit ner i den statliga sektorn och tagit bort subventioner på elektricitet vilket chockhöjt argentinarnas elräkningar.

Inflationen är högre än på länge. Och anklagelserna om att Macri skulle ha smitit undan skatt rimmar illa med hans vallöfte: att ta tag i korruptionen.