Springsteen ställer in spelning i protest mot "toalettlag"

Bruce Springsteen ställer in en spelning i North Carolina i protest. Rocklegendaren tycker att statens nya så kallade "toalettlag" är diskriminerande mot transpersoner.

Springsteen meddelade via sin hemsida på fredagen att han och The E-Street Band ställer in söndagens spelning i Greenboro, North Carolina i protest mot lagen HB2. 

Lagen kallas i folkmun för "toalettlagen" och hindrar i praktiken kommuner att utöka sina egna antidiskrimineringslagar bortom det staten North Carolina bestämt.
Lagen stipulerar bland fler andra saker att transsexuella ska använda offentliga toaletter utifrån det kön de föddes med, inte det kön de identifierar sig som.

Springsteen skriver på sin hemsida att lagen är skapad av människor som inte står ut med de framsteg som USA gjort kring mänskliga rättigheter för alla människor. Han ber om ursäkt till sina fans, men skriver att han vill visa solidaritet med de som kämpar emot utvecklingen.

– Den här typen av lagstiftning sprider sig runt landet likt ett illasinnat virus, och vi måste försöka stoppa det tidigt, säger E-Street Bands gitarrist Steve van Zandt till AP.

Sedan HB2 infördes den 23 mars har Vita Huset uttryckt sitt ogillande och stora företag som Google och Pepsi skrivit protestbrev mot lagen.