Vaksamma vakter håller koll på högskoleprovet

0:48 min

När knappt 1900 personer skriver högskoleprovet i Halland idag är tanken att det ska vara under skärpt bevakning.

I höstas underkändes fler än någonsin på högskoleprovet. Då upptäcktes flera fall där provdeltagare kommunicerat med personer utanför provlokalerna och fått hjälp med svaren med hjälp av mobiler och hörsnäckor. Den här typen av fusk hade inte upptäckts tidigare, och är inte olagligt. Ännu. Men Universitets- och högskolerådet, UHR, vill ändra reglerna så att det blir ett brott.

– Högskoleprovet ska vara rättvist. Att köpa sig en plats och gå före i kön, framför någon som har större rätt till en eftertraktad utbildning, är inte acceptabelt. Därför gör vi allt vi kan för att stoppa det. Det är som att dopa sig i idrottstävlingar, säger Åke Lernefalk som är pressansvarig på Universitets- och högskolerådet till P4 Jönköping.

Tanken är att införa en sanningsförsäkran i provet, alltså att deltagarna får skriva under att de på heder och samvete försäkrar att de ska följa alla regler vid provet. Skulle en deltagare fuska så kan hen polisanmälas för ”osann försäkran”, något som kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader.

Till vårens prov har därför Universitets- och högskolerådet, UHR, dessutom skärpt provvakternas roll för att fusk ska kunna upptäckas. Vakterna ska gå runt, notera, ställa frågor till deltagarna och kolla att de inte har med sig annat än de tillåtna hjälpmedlen.

– Det vi kan göra är att tala om vad som är okej och inte på ett högskoleprov. Vi går runt mycket i salen och tittar så att mobiltelefoner inte ligger framme. Vi går ofta runt och tittar, säger provledaren Kajsa Johansson på Högskolan i Halmstad där 20 salar används för provskrivning idag.

Efter första provdelen som var ord- och läsförståelse i svenska och engelska hade dock flera av provdeltagarna på högskolan inte märkt några extra kontroller.

– Nej jag märkte ingenting. Bara legkontroll, säger Maja Fahlberg.

– Jag märkte ingen skillnad, och jag har skrivit en gång förut, säger Sten Candell.