Låntagarna får egna passerkort till nytt bibliotek på Öland

1:26 min

Om en vecka öppnar det nya biblioteket i Ölands Köpstad i Färjestaden. Det är första biblioteket i Kalmar län som kommer ha så kallat "meröppet".

– Det ska synkas lite med nya lånekort och vi håller på med finjusteringar nu, så det håller vi tummarna för att det blir klart till invigningen, säger June Söderström som är bibliotekschef i Mörbylånga kommun.

Konceptet som kallas "meröppet" betyder att låntagarna får en pinkod med sitt lånekort som gör att de kan gå in på biblioteket när de vill mellan åtta på morgonen och åtta på kvällen trots att det är obemannat.

Mycket av det praktiska kring boklånen kan låntagarna sköta själva och det går att sitta och arbeta vid datorerna och läsa tidningen även om man inte får hjälp av personal.

Lördag den 16 april invigs det nya biblioteket i Ölands Köpstad, som faktiskt är en tillfällig lösning, eftersom kommunen har beslutat att det ska byggas ett helt kulturhus någonstans i Färjestaden i framtiden. Men det kan dröja ytterligare flera år och behovet av nya lokaler för biblioteksverksamheten var akut.

– Det fanns nästan inga arbetsrum och verksamheten kunde inte utvecklas alls så som den kommer kunna göra nu, säger June Söderström.

Nu flyttar man från 400 till 800 kvadratmeter med fönster ut mot Kalmarsund, en dörr ut mot parkeringen och en in mot Köpstaden. Och där har många nyfikna redan varit och dragit i dörrhandtagen.

Förhoppningen med det nya läget är att antalet besökare, som redan i dag är högt med mellan 70 000 och 80 000 besök om året, ska fördubblas. I det nya biblioteket finns plats för sagostunder, utställningar, konferenser och studieplatser.

– Jag tror det är viktigt för Färjestaden att det finns en bra samlingslokal där man kan göra helt andra saker än att köpa saker. Där man kan få en annan upplevelse, säger Kristina Jeppsson som är kultursamordnare i Mörbylånga kommun.

Inredningen i det nya biblioteket är till stora delar ny. Där Ölandslitteraturen är uppställd har man placerat ett skåp med glasdörrar och bord och stolar som är tillverkade lokalt. Hyllorna är flyttbara och lätta att ta med vid en flytt i framtiden – och de är dessutom lägre än hyllorna i det gamla biblioteket, vilket skapar ökad känsla av rymd och överblick.

Det nya fina trägolvet fick man slåss för, för målet var att trots att det handlar om en tillfällig lösning så ska det bli en bra sådan. Och det kan nog bli några år i Köpstaden innan kulturhuset står klart.

Hyreskontraktet med P&E Förvaltning som äger Ölands Köpstad är skrivet på fem år, med möjlighet till förlängning. Hyran ligger på knappt 1,2 miljoner per år – ungefär dubbelt så mycket som för de gamla lokalerna. Enligt kommunen är en del av det pengar som har varit avsedda för ett världsarvshus.

På väggarna har bilder från Barbro Lindgrens populära barnböcker tryckts upp i storformat efter tillåtelse från författaren. Och Barbro Lindgren, som är den som kommer att klippa bandet på invigningen nästa lördag, har till och med skänkt en egen målning med motiv från böckerna om Loranga, Mazarin och Dartanjang.