Hårdare kontroller ska minska fusket vid högskoleprovet

2:05 min

Närmare 88 000 personer har anmält sig till högskoleprovet i dag som arrangeras av 21 universitet och högskolor på 120 orter.
Bland annat på högskolan i Skövde. Deltagarna kommer att få genomgå omfattande kontroller för att förhindra fusk.

Provet är till för att använda som grund till att söka in till utbildningar på högskolan. Men efter att fusket ökat så har säkerheten kring proven förstärkts.

– Högskoleprovet ska vara rättvist. Att köpa sig en plats och gå före i kön, framför någon som har större rätt till en eftertraktad utbildning, är inte acceptabelt. Därför gör vi allt vi kan för att stoppa det. Det är som att dopa sig i idrottstävlingar, säger Åke Lernefalk, som är pressansvarig på Universitets- och högskolerådet.

Närmare 88 000 är anmälda till högskoleprovet som skrivs på 21 olika orter i landet i dag. Efter det senaste provet i höstas har provvakterna fått instruktioner om noggrannare kontroller, för efter provet i höstas ströks 51 resultat efter fusk. Deltagarna hade då fått höra svaren från någon annan via hörsnäcka, något som upptäcktes vid en systematisk kontroll. Flera prov hade exakt samma svar - även samma felaktiga svar - vilket är mycket osannolikt och ett tydligt tecken på fusk.

Tidigare har det även förekommit spökskrivare som gått till provlokalerna och skrivit provet i en annan persons namn. Därför kommer ID-kontrollerna vid proven i dag att vara noggrannare och dessutom kommer all elektronisk utrustning samlas in och läggas på en annan plats. Provvakterna har också fått tydliga instruktioner om att de kan avvisa de provdeltagare som inte rättar sig efter instruktionerna.

– Enligt reglerna ska varje provdeltagare följa provvaktens anvisningar och gör de inte det då har provvakten rätt att avvisa provdeltagaren från högskoleprovet, säger Åke Lernefalk.

Till hösten hoppas han att varje deltagare ska skriva under en försäkran där de lovar att följa reglerna, en försäkran som det blir brottsligt att bryta mot.

– Vi kommer behöva få ett regeringsbeslut på att vi ska kunna skärpa reglerna så att alla former av fusk blir brottsliga genom en sådan här sanningsförsäkran, att när man gör provet så lovar man på heder och samvete att inte använda några andra hjälpmedel än de fyra tillåtna.