BORÅS

Föreningen: Nekades för att vi är romer

1:28 min

Romska föreningen i Borås invigde sin nya lokal i samband med romernas nationaldag igår, men vägen dit har varit en kamp, berättar föreningen.

– Vi hade blivit lovade, vi kom dit, alla kontrakt var färdiga men när vi väl var där fick vi ingenting, just för att vi var romer, säger Robert Simonovic i Romska föreningen i Borås.

Var det när ni sa det, fick ni någon reaktion då?

– Ett kallt, nej tack, kanske på grund av rädsla, de drar oss alla över en kam, och så är det ju inte, det är ren rasism, fortsätter Robert Simonovic.

Skulle fastighetsägare som nekat er erkänna det här?

– Det tror jag inte. Vad ska vi göra, man får bara ont i hjärtat att sådant här fortfarande händer efter 500 år i Sverige.

Igår firades romernas nationaldag, till minne av den första romska världskongressen i London. Något som även uppmärksammades i Borås.

I samband med det invigde Romska föreningen även sin nya lokal. Men att få tag i en lokal för föreningen har inte varit lätt, föreningen säger att de har varit i kontakt med fyra fastighetsägare under ett år men när det kommit fram att det är Romska föreningen som vill hyra - har svaret blivit nej.

– Vi är romer och vi vill bli sedda som hederliga medborgare i det här landet, de kunde bara se oss som människor, vi vill tillsammans med er leva i det här landet, säger Ilya Raikovic, också han i Romska föreningen i Borås.