Springsteens ställningstagande får stort genomslag

När Bruce Springsteen nu ställer in en spelning i North Carolina i protest mot delstatens nya lagstiftning får det stort genomslag. 

När Bruce Springsteen igår meddelade att han ställer in en konsert i North Carolina imorgon, söndag, efter det att delstaten antagit en ny lag riktad mot hbtq-personer så rapporterade medier runt om i världen om händelsen. Lagen handlar bland fler andra saker om att transsexuella ska använda offentliga toaletter utifrån det kön de föddes med, inte det kön de identifierar sig som. I praktiken betyder också lagen att kommuner i North Carolina hindras att utöka sina egna antidiskrimineringslagar bortom det som bestämt på delstatsnivå.

I samband med sitt beslut att ställa in konserten la Bruce Springsteen ut en text på sin hemsida där han förklarar sitt ställningstagande, en text som hittills delats vidare hundratusentals gånger i sociala medier.

Springsteen skriver i texten på sin hemsida att lagen är skapad av människor som inte står ut med de framsteg som USA gjort kring mänskliga rättigheter för alla människor. Han ber om ursäkt till sina fans, men skriver att han vill visa solidaritet med de som kämpar emot utvecklingen.

– Den här typen av lagstiftning sprider sig runt landet likt ett illasinnat virus, och vi måste försöka stoppa det tidigt, säger E-Street Bands gitarrist Steve van Zandt till AP.

Sedan HB2 infördes den 23 mars har Vita Huset uttryckt sitt ogillande och stora företag som Google och Pepsi skrivit protestbrev mot lagen.