Så ska idrottsföreningarna lyckas

1:14 min

Just nu pågår utvecklingsdagar för idrotten i Gävleborg i Gävle. Under förmiddagen i dag fick ett par föreningar som utvecklats mycket de senaste åren chansen att inspirera andra.

En förening som växt mycket är Gävle gymnastikförening som också utsetts till årets gymnastikförening i landet.
Styrelsemedlemmen Camilla Ström förklarar varför:

– De hade flera kriterier, bland annat att vi hade en positiv medlemsutveckling. Vi satsar på ledarna och når ut till många olika.

Vad har varit den främsta orsaken då till att ni lyckats?

– Att vi har vågat satsa, att alla är välkomna och så försöker vi anpassa oss efter vad medlemmarna vill.

Camilla ström fick en spontan applåd av det 60-tal representanter från länets idrottsföreningar och specialdistriktsförbund som samlats i Gävle i dag.
Mats Tjernberg berättade om hur Hälsinglands fotbollsförbund arbetar med Hälsingemodellen för att få fler ungdomar att spela och trivas.

– Det handlar om att inte ta bort drömmar för barn som vill spela, att vi inte selekterar bland unga och att vi är öppen för alla.

Under lördagen kommer också tidigare landslagsstjärnan i längdhopp, Mattias Sunneborn, att berätta om livslångt idrottande.

Och Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, kommer att finnas på plats när arrangörerna Gävleborgs Idrottsförbund och Sisu Idrottsutbildarna håller årsmöte.

Men vad är då viktigast för att idrotten ska fortsätta utvecklas i Gävleborg?

– Att våga prova olika saker, säger Camilla Ström.

– Att samarbeta, säger Mats Tjernberg

– Att det ska vara kul, säger Sören Calleberg Söderhamns orienteringsklubb.