Sommarstugetoppen

Här vill svensken ha sommarstuga

Gotland är allra populärast när svensken drömmer om sommarställe. Men var fjärde vill inte ha någon sommarstuga över huvud taget.

Det visar en undersökning från SBAB.

– Att Gotland hamnar i topp och petar ner Stockholms skärgård till andraplatsen är inte så förvånande. Priserna på Gotland är lite lägre så fler kan förverkliga drömmen där än i Stockholms skärgård, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.

Undersökningen görs för tredje året i rad. Drygt 1 000 personer över 20 år har svarat på frågor om fritidshusdrömmar. Öland, Bohuslän och Österlen i Skåne utgör resten av fem i topp.

Men priserna varierar kraftigt. Snittet i Stockholms skärgård ligger på nästan 3,6 miljoner kronor. För de pengarna får man nio sommarstugor längs kusten i Norrbotten där snittpriset ligger på knappt 400 000 kronor.

Nästan hälften av de tillfrågade säger att de är beredda att resa max tre timmar för att komma till sommarstugan.

– Många vill ha nära till fritidshuset och det är sunt eftersom det då troligen blir mer utnyttjat, säger Claudia Wörmann.

Men även om många vill äga ett fritidshus (41 procent) eller hyra ett (34 procent) vill 25 procent av de tillfrågade inte ha något sommarställe alls, enligt SBAB:s undersökning.

Mats Olsson/TT