Optimistiska kristdemokrater på kommundagar - trots svaga opinonssiffror

1:24 min

Kristdemokraterna brottas med sina svaga opinionssiffror. Efter ett år med ny partiledare och ett halvår efter att partiet såg till att DÖ begravdes har opinionsläget inte förändrats. Men på KD:s kommundagar i Västerås är partifolk övertygade om att det kommer att vända.

– Jag trodde nog inte att det skulle vara någon dramatisk förändring från en partiledare till en annan, Magnus Berntsson som är distriktsordförande i Göteborg.

Bland kristdemokrater på kommundagarna talar partifolk liksom Ebba Busch Thor om att partiet måste bredda sig. I Valanalysen 2014 betonades att partiet måste satsa på det man kallar potentialfrågor, som exempel rättsväsende, migration och försvar. Frågor som Ebba Busach Thor också lyft under året.

Men det har inte förändrat opinionssiffrorna. Magnus Benrtson talar om att partiet varit lite spretigt och kanske lite för enkelspåriga.

– I bland har vi i uppfattats som att när vi har bytt partiledare att vi även valt nya frågor men faktum är att vi har haft väldigt bra politik på både omsorgsfrågor men även på de mer hårdare och mer ekonomityngda frågorna.

Varför har ni inte fått väljarna att förstå det, om ni nu har haft bra politik på alla möjliga områden?

– Det är det, att gör man undersökningar på oss så uppfattas vi ofta som snälla och lite försynta.

Göran Brorsson, första vice ordförande i lokalavdelningen i Örnsköldsvik är inte bekymrad, men tycker att det har varit rätt att lyfta frågor som exempelvis försvar brott och straff.

– Jag tror det var helt rätt av Ebba att göra så, säger han.

Men det har inte gett avtryck i opinionen?

– Nej, men det kommer det att göra.