Karlstad

Tågurspårning vid järnvägsstationen

1:31 min

Ett museitåg spårade ur vid järnvägsstationen i Karlstad på eftermiddagen. Polis, räddningstjänst och ambulans kallades till platsen. En elledning drogs ner och det blev totalt stopp i tågtrafiken. Vid 18-tiden var tågen igång igen. 

– Det är ett tåg av äldre modell som backat in mot sin ändhållplats men kommit för långt och gått in ett stopp på rälsen och sedan fortsatt så att sista tågvagnen släppt kontakt mot marken och nu står uppåt, säger Ola Åkesson räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten i Karlstad.

Ännu är det för tidigt att säga vad som orsakat urspårningen. Det ska ha varit ett missförstånd mellan tågmästare och lokförare, som gjorde att tåget inte stannade i tid.

– Det är lite för tidigt att spekulera i vad som hänt. Men det har kommit för långt i alla fall, så mycket kan man säga.

15 passagerare var ombord på tåget när olyckan inträffade, en av dem fördes till sjukhus med lindrigare skador.

Är det här något du sett tidigare?

– Nä, jag kan inte dra mig till minnes att vi haft något liknande i Karlstad. Vi har haft något stopp, men inte i den här digniteten att en vagn rest på sig så här, säger Ola Åkesson. 

Ingen byggnad i närheten ska ha skadats enligt räddningstjänsten, vagnen blev hängande i luften bara någon meter från Pressbyråns butik vid centralstationen.

Vid urspårningen revs en elledning ned. Under några timmar var det stora störningar i tågtrafiken i Värmland och på sträckan Stockholm—Göteborg/Oslo, men vid 18-tiden rullade tågen igen.

Olyckståget ägs av Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg.