Zazzis mat

Alexandras sparrisrisotto

7:29 min

Du får aldrig lämna grytan. det är den allra viktigaste läxan för den som vill lära sig att laga en riktigt god risotto.

– Duttandet med buljongen är det som är hela hemligheten, säger Alexandra.

Lyssna på Eriks intervju med Alexandra om hur du lagar risotto med den perfekta konsistensen.

Sparrisrisotto

4 port.

  • 300 gram ris (Carnaroli eller Arborio)
  • 1 schalottenlök
  • 1 klick smör
  • 1 klick olja
  • 250 g sparris
  • ca 0,75 liter buljong (grönsaksbuljong, från tärning går bra)
  • 1 dl parmesan
  • ¾ dl vitt vin
  • 1 msk smör eller 1 klick smör
  • Salt och peppar

Gör gärna så här:

  1. Skala nedre delarna av sparrisen och skär bort sista delen. Finhacka drygt hälften och lägg undan topparna.
  2. Täck botten av en tjockbottnad kastrull med olja, lägg i den finhackade löken, smöret och sparris och fräs ihop med riset 3-4 minuter.
  3. Rör om hela tiden och häll sedan i buljongen lite i taget.
  4. Efter ca 10-15 minuter häll i lite vin, fortsätt att pytsa i tillsammans med buljongen.
  5. När riset är ”al dente” (med tuggmotstånd) rör ned osten, de sista av sparrisen (finhackat) och grädden och låt vila under lock 5-10 minuter innan servering.

Servera och njut!