Dokument: SOK:s dramatiska veckor

11 min

Stefan Lindeberg överraskade alla när han avslöjade att han skulle avgå efter sexton år som ordförande för SOK. Det här är ett reportage om de spektakulära dagarna som följde efter beskedet.

Det är kvällen när allt ska förändras, men bara en i rummet vet hur.

Mötet börjar dra ut på tiden.

Det är onsdag, den nionde mars och SOK:s styrelse sitter i ett rum i Sofiatornet på Stockholm Stadion

Det mesta är som vanligt, men de äter inte landgång längre, efter stor debatt är det sallad eller nån annan mat i lådor som gäller numera.

Det är det vanliga som diskuteras, och så stadgeförändringarna.

SOK:s vice ordförande sitter som på nålar, han har ett plan att hinna med.

Ordförande är Stefan Lindeberg, det har han varit i sexton år. För många är det han som är SOK. 

Stefan Lindeberg har varit ordförande i sexton år. Det var på ett dramatiskt årsmöte som han besegrade valberedningens kandidat.

Många förväntar sig att han ska avgå 2017. Per Palmström är vice ordförande och har en dröm om att ta över då.

Men den nionde mars sitter han och tittar på klockan, han måste hinna med planet till Malmö.

Beskedet i taxin

Han tar en taxi mot Bromma flygplats.

Där i taxin ringer en ledamot av SOK:s styrelse, en som satt kvar hela mötet. Då får han veta.

Det kom som en stor överraskning, precis i slutet av styrelsemötet, Under punkten övriga frågor, berättar Stefan Lindeberg att han tänker sluta, redan om sex veckor.

Det blir en annorlunda taxi-resa. Per Palmström inser att han inom kort kan vara SOK:s nästa ordförande.

Det är bara månader till OS och Stefan Lindbergs besked kommer helt oväntat för styrelsen och för valberedningens ordförande Walter Rönnmark

Stefan Lindeberg själv hade tänkt på det en längre tid, förra sommaren trodde han att det skulle bli vid årsskiftet, men först med sex veckor till årsmötet känner han att tajmingen är rätt och att förberedelserna inför en svensk OS-ansökan till spelen år 2026 är i fas

Men nu är det bråttom. Förbunden ska hinna nominera en efterträdare och valberedningen ska hinna bedöma kandidaterna. Walter Rönnmark ringer till Stefan Lindeberg för att ge förslag på hur valet kan skjutas upp.

Men Stefan Lindeberg vill inte skjuta upp valet. Han tycker att sex veckor är tillräckligt.

Det är här som spekulationerna tar ny fart. Om att Stefan Lindeberg har en hemlig plan, en strategi för att få den efterträdare han vill ha.

Hans Vestberg är vd för Ericson och ordförande för handbollförbundet - och kandidat till ordförandeposten i SOK. En näringslivshöjdare som kan övertyga politkerna om att stötta en OS-ansökan.

Det finns de som tror att han är Stefan Lindebergs dröm som efterträdare.

När Björn Eriksson river upp gamla sår

Den sista kvällen av nomineringsperioden finns det fyra nominerade kandidater.

Hans Vestberg är en.

SOK:s styrelseledamot Bengt Jönsson en annan.

Vice ordförande Per Palmström, han som satt i taxin, är den tredje.

Men det fjärde namnet lämnas in sent på kvällen och slår ner som en bomb i valberedningens mejlbox.

RF:s ordförande Björn Eriksson.

Det är förbunden för basket, skridsko och skidskytte som nominerat honom.

Men att RF:s ordförande vill bli SOK:s ordförande river upp gamla sår och väcker minnen till liv från en infekterad tid när RF kämpade för en sammanslagning, men då SOK vägrade att ätas upp av RF.

En som surnar till är mannen som utmanade Björn Eriksson om RF-klubban förra året. Fäktförbundets Lars Liljegren reagerar starkt när han hör att Björn Eriksson pratar om en personalunion mellan RF och SOK. Han ringer upp Björn för att säga just det.

Lars Liljegren och hans förbund nominerar SOK:s vice ordförande Per Palmström. Han som satt i taxin när Stefan Lindeberg berättade om sin avgång.

Mötet på Ericson i Kista

För Per Palmström är det en dröm att bli SOK:s ordförande. Men det kommer inte ske nu. När han ser vilka kandidater han ställs mot så tvingas han erkänna för sig själv att Hans Vestberg är en starkare kandidat

Han tror inte på en personalunion mellan RF och SOK. Han är redo att lägga ner sin kandidatur för att stötta Hans Vestberg. Det är bara det att han aldrig träffat honom och tvekar kring om vd:n för Ericson verkligen har tid att också leda Sveriges olympiska kommitté.

Per Palmström ringer upp den fjärde kandidaten och styrelsekollegan Bengt Jönsson. Han är plötsligt också redo att ge upp.

De två bestämmer sig för att ta kontakt med Hans Vestberg. Men de har ingen aning om hur man kommer i kontakt med en Ericson-vd. 

Så de ringer växeln på Ericson. Och lyckas boka en tid nästa dag.

Per Palmström och Bengt Jönsson tar sig till Ericsons kontor i Kista, en åttavåningsbyggnad med en distinkt kubisk formgivning som blev Årets Stockholmsbyggnad 2010. Där sitter de tre kandidaterna i en och en halv timme.

Där sitter de, alla kandidater förutom Björn Eriksson.

Det är två SOK-ledamöter och han som påstås vara Stefan Lindebergs favorit.

När de lämnar Kista är det inte längre fyra kandidater kvar. Nu har Jönsson och Palmström valt att ställa sig bakom Hans Vestberg, eller Veppis, som han också kallas. Den här torsdagseftermiddan i Kista tycks han ha hur mycket tid som helst till att prata om SOK.

Så var det bara två kandidater. De som inte vill ha Björn Eriksson samlas bakom Veppis.

Irritation i Björn Erikssons läger

Men bland de som vill ha Björn Eriksson är det irriterat. Många menar att SOK:s val att bara ha en sex veckor lång betänketid gör det omöjligt för Björn Eriksson att vinna, eftersom tiden är så knapp för förbunden att ta ställning till om det verkligen  är en bra idé att SOK har samma ordförande som RF.

Fotbollförbundet har skickat brev till SOK för att få dem att skjuta på valet. Men SOK sa nej och nu har Björn Eriksson fotbollens stöd.

Den 19 april är det val. Det står mellan två personer, men valet handlar om så mycket mer. Om maktbalansen i svensk idrott. Om gamla strider och öppna sår. Om slutet på 16 år med Stefan Lindeberg och början på någonting nytt, där OS i Stockholm 2026 är det stora målet.

Reportaget bygger på intervjuer med ledamöter av SOK:s styrelse, SOK:s valberedning, ett antal specialförbundsordföranden och DN:s Jens Littorin. Flera av dem hörs också i reportaget.