Mikael deltar i världens längsta längdskidlopp

1:33 min

Idag körs Nordenskiöldsloppet, världens längsta klassiska längdskidlopp med start utanför Jokkmokk. 

Loppet är 200 km långt och Mikael Kulanko är en av de 400 tappra skidåkarna som deltar. Kulanko, som de senaste åren ägnat sig åt att köra alla loppen under Vasaloppsveckan för Världens barn, har erfarenhet av att kämpa med hjärnspöken och trötthet under många mil.

– Framförallt är det tufft mentalt. Jag själv åkte nio lopp under Vasaloppsveckan, vilket blir cirka 43 mil. Men det handlar om att äta rätt mat, ha positiva tankar och försöka skapa ett inre lugn, säger Mikael Kulanko.

Hur tror du den här upplevelsen kommer bli?

– Helt enormt! Vi skriver ju historia. Det är första gången man kör det här loppet. Det kommer bli en fantastisk upplevelse att få åka vid polcirkeln med samiska byar och sjöar bredvid. 

Loppet har anor från 1884. Då utlyste polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld ett skidlopp Jokkmokk-Kvikkjokk tur och retur – allt i ett försök att bevisa att den sträckan skulle gå att skida på ett dygn. Två deltagare i Nordenskiölds andra Grönlandsexpedition hade året innan varit ute på en rekogoniseringstur på 460 kilometer i Jokkmokksfjällen, något som hade tagit Tuorda och Rassa, båda samer från Jokkmokksfjällen, 57 timmar. När de återvände trodde ingen på deras skidbedrift. Att det skulle gå att ta sig så lång sträcka på enbart skidor på den tiden ansågs omöjligt.

Och Nordenskiöld hade rätt. Vinnaren blev Pavva-Lasse Tuorda, en av samerna som varit ute på rekognoseringsturen. Han kom i mål på 21 timmar och 22 minuter efter att ha skidat genom dag och natt, utan mat och skidspår. 11 personer fullföljde tävlingen, och sedan dess har ingen alltså gjort om det hela, förrän idag när 400 personer stod på startlinjen.

– För min egen del tänker jag mig nog att det kommer ta runt 15-20 timmar. Jag startar kring 06.00 och i bästa fall är jag i mål någon gång på kvällen, säger Mikael Kulanko.