Tidigare talman riskerar fängelse efter sexuella övergrepp

1:23 min

Åklagare i USA kräver fängelse för en tidigare talman i representanthuset.
Talmannen har erkänt att han är skyldig till sexuella övergrepp mot pojkar men åtalet gäller att han genomfört olagliga betalningar när han försökt förmå en av de drabbade att hålla tyst om saken.

Den nu 74-årige republikanen Dennis Hastert var talman i representanthuset till 2007 och han var därigenom nummer tre i den statliga hierarkin i USA efter presidenten och vicepresidenten.

För knappt ett år sedan avslöjades det att Hastert utfört en rad sexuella övergrepp mot tonårspojkar, något han erkänt, och nu har åklagarna kommit med en detaljerad redogörelse för vad som hände samt formellt åtal.

Enligt åklagarna ska Hastert upprepade gånger ha förgripit sig mot fyra eller möjligen flera pojkar. Det här ska ha skett mellan 1965 och 1981 när han var lärare och brottningstränare i en förort till Chicago. Det är så länge sedan att brotten är preskriberade och han kan alltså inte åtalas för dem.

Vad åtalet nu istället gäller är att Hastert mellan 2010 och 2014 betalade sammanlagt 1,7 miljoner dollar till ett av offren för övergreppen för att han skulle hålla tyst. Det sätt Hastert utförde betalningarna på strider mot amerikanska finanslagar och åklagarna kräver sex månaders fängelse men domen kan också bli så hård som fem års fängelse.

Hastert har via sina advokater bett om villkorligt straff med hänvisning till sin dåliga hälsa. Domen kommer att meddelas den 27 april.