Terrordåden i Bryssel

Uppgifter till Ekot: Svensk 23-åring terrormisstänkt i Bryssel

1:33 min

En av de som delgivits misstanke i Bryssel är en svensk 23-årig man, bekräftar en källa från belgiska åklagarmyndigheten för Ekot. 

Hör hela Ekots extrasändning nedan

Källan säger till Ekot att den man som pekas ut som en 23-årig svensk och har identifierats som den person som ses tillsammans med självmordsbombaren på en tunnelbanestation. Han är misstänkt för terroristbrott genom mord och delgiven misstanke om medlemskap i terrororganisation.

Ekot har fått namnet på 23-åringen bekräftat och att mannen setts i ett köpcenter där han ska ha köpt väskor som använts till att bära bomber. 

– Det är en person vi känt till. Han har varit ganska tydlig med sina avsikter, att han sympatiserar med IS och att han begett sig ner till konflikten, säger Magnus Ranstorp, terrorismforskaren på Försvarshögskolan till Ekot.

– När vi såg bilden i den flamländska tidningen kände vi igen honom, så det var ingen nyhet på så sätt. Däremot har det kommit fram nya uppgifter om omständigheterna.

Magnus Ranstorp förvånas inte över de eventuella kopplingarna mellan Sverige och terrordåden i Belgien, ett land som han beskriver som ett nav för terrorism, organiserad brottslighet och handel med vapen.

– Det här är ju internationella nätverk, med individer som har kopplingar utåt. Det går många trådar till Belgien.

Uppgifterna om att en svensk misstänks för terrorbrott spreds i belgiska medier redan under fredagen.

– Flera tidningar har mer eller mindre slagit fast att det är så i sina upplagor i dag, men det har ju inte funnits en bekräftelse, säger Jan Andersson, Sveriges Radios korrespondent i Bryssel.

I Belgien har nu också den 31-årige Mohammed Abrini, som också greps några timmar efter den 23-årige svensken, erkänt att det är han som ses på övervakningsbilderna på flygplatsen tillsammans med de två självmordsbombarna, strax innan de utlöste sina sprängladdningar.

– Det är viktigt. Det underlättar väldigt mycket. Men frågan är om han talar mer, erkänner mer och ger fler detaljer. Om han gör det är det ett jättegenombrott, men det är något vi inte vet, säger Magnus Ranstorp.

Erkännanden kom efter att han konfronterats med utlåtanden från olika experter, som bland annat gjort DNA-analyser för att fastställa hans identitet, som han själv sa att det var han.

Enligt den federala åklagaren ska sedan i förhör här i Bryssel ha berättat hur han sedan kastade den jackan som han bar på de bilder som övervakningskamerorna på flygplatsen tog på honom, och att han, enligt egen utsago har sålt sin hatt.

Mohammed Abrini erkänner alltså att han är den tredje mannen som gick bredvid de två självmordsbombarna inne i avgångshallen med en väska på en bagagevagn. Väskan innehöll sprängmedel, men exploderade inte förrän efter flera timmar efter själva självmordsattentaten. Då först i samband med att polisens bombtekniker närmat sig väskan.

Abrini har också varit internationellt efterlyst i flera månader för sin inblandning i terrordåden i Paris i november förra året.

Enligt de belgiska åklagarna har fyra av de sex personer som greps i fredags delgivits misstanke. De två andra har försatts på fri fot.

Tidigare under lördagseftermiddagen genomfördes en omfattande polisinsats i stadsdelen Etterbeck i Bryssel, men åklagarna uppger att inga vapen eller sprängmedel hittades där.