Byggnads säger nej till medlarnas bud

0:41 min

Byggnadsarbetarnas varslade strejk på tisdag avvärjdes inte i dag. Det var meningen att arbetsgivarsidan och facket skulle lämna svar på ett bud från medlarna före klockan fyra, men nu meddelar Byggnads i ett pressmeddelande att man inte accepterar medlarnas bud.

Men när Byggnads ordförande lämnade mötet med medlarna, sa han till Ekot att förhandlingarna fortfarande pågår.

– Vi har inte svarat än utan vi fortsätter med förhandlingarna. Det pågår. Det är 48 timmar kvar så förhoppningsvis får vi till någonting här nu.

Fanns det något i medlarbudet som ni uppfattar som positivt och framkomliga?

– Nej jag kan inte säga någonting just nu , så känsligt är det just nu.

Kan du säga någonting om ifall det blir strejk på tisdag?

– Jag hoppas att vi löser allting, jag tar inte ordet strejk i min mun just nu.

9 700 byggnadsarbetare går ut i strejk på tisdag - om inte konflikten får en lösning före dess.

Byggnadsarbetarna har krävt löneökningar på 3,2 procent och vill få behålla sin speciella ackordslön.

Kravet är känsligt eftersom industrin och handeln nyligen slutit avtal på en lägre nivå, 2,2 procent.

Byggnadsarbetarnas Johan Lindholm sa, efter ett långt möte med medlarna, att han hoppades att det inte skulle bli en konflikt, men han ville inte prata om detaljer i medlarbudet.

Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind berättade att medlarnas bud låg på det så kallade märket, 2,2 procent. Han bedömer situationen som allvarlig och tolkar det som att byggnads faktiskt sa nej till medlarbudet, därför har arbetsgivarna inte alls svara på medlarbudet.

– Vi har egentligen inte svarat medlarna. Vi har bara konstaterat att de har lämnat ett välbalanserat förslag som tar tillvara både våra medlemmars intressen och byggnads intressen. Byggnads vill nu egentligen ta bort de delarna som är till arbetsgivarnas förmån och till företagens förmån och vill förhandla därifrån. Det är naturligtvis oacceptabelt för oss, men vi kommer att återkomma till medlarna med hur vi ser på den här frågan senare, säger Mats Åkerlind.