Svensk uddamålseger – oavgjort räcker mot Spanien

1:23 min

Sverige vann rysarmatchen mot Slovenien med 24-23. Det räcker inte för OS för svenskarna, men däremot för Slovenien som i princip är klara för Rio. Sverige måste ta poäng eller bara förlora med ett mål i morgon mot Spanien.

Vid OS i London 2012 tog de svenska handbollsherrarna ett otippat silver. När laget kvalade in till turneringen var det hemmapubliken i Göteborg som lyfte ett uträknat landslag mot London.

I kvalet till Rio de Janeiro-OS 2016 väntade Slovenien på lördagen efter storsegern mot Iran på fredagen.

Sverige trummade på och med två minuter kvar av första halvlek var ledningen uppe i sex mål. Ett övertag som hemmalaget något slarvigt tillät Slovenien halvera innan paussignalen ljöd vid ställningen 12-9 till Sverige.

Fem minuter in på andra halvlek var den tidigare sexmålsledningen helt borta. Då satte Vid Kavticnik en straff bakom Mattias Andersson i det svenska målet och det var kvitterat till 14-14. Matchen blev därefter som väntat en rysare.

Allt avgjordes i matchens absoluta slutskede. Med knappt en minut kvar att spela hade Sverige lagkaptenen Tobias Karlsson utvisad - då bombade Kim Andersson, tillbaka i landslaget för just OS-kvalet, in avgörande 24-23.

– Jag tycker just nu det är rätt så bistert. Hade vi haft några fler bollar upp hade vi ju varit klara för OS, säger Kim Andersson.

Segern mot Slovenien gör att det räcker med en poäng i söndagens avslutande kvalmatch mot Spanien för att boka resan till Rio de Janeiro. Sverige har även råd att förlora, men inte med fler än två bollar.

– Nu blir det en vinna eller försvinna-match i morgon mot Spanien, säger Kim Andersson.

Slovenien är i princip klara för OS. Blir det – som väntat – vinst i morgon mot Iran är den ena OS-platsen deras.