Tempel i brand i Indien – 70 befaras döda

1:09 min

Minst 70 människor befaras ha omkommit i en kraftig brand i ett indiskt tempel. Branden bröt ut vid halv fyra på söndagsmorgonen lokal tid i delstaten Kerala i södra Indien.

Enligt lokala polisuppgifter handlar det om så många som 75 dödsoffer, men siffran varierar mellan 50 och över 80 beroende på källa. Det är sannolikt fortfarande svårt att få en överblick av situationen.

Förutom de många döda ska omkring 200 människor ha skadats, uppger indiska medier. Bland de sårade finns flera människor med svåra brännskador som nu förts till sjukhus.

Branden tros ha startat när ett fyrverkeri ordnades vid den årliga fyrverkeriavslutningen av en av templets stora festvialer under natten. Någonting gick fel och en avpjäserna har troligen gått rakt in i podiet där alla andra fyrverkeripjäser stod och orsakat en stor explosion. Därmed sattes hela Puttingal templet i brand där många samlats för att delta i festvialen.

– En avslutning på en festival i Indien samlar alltid väldigt mycket folk, det är nog därför så många dött, säger Margita Boström, Sveriges Radios Asienkorrespondent.

Videobilder från platsen som publiceras av indiska medier visar fyrverkeriet och kraftiga explosioner till följd av detta. Man hör hur fyrverkeripjäserna exploderar okontrollerat och man ser hur himlen färgas röd och fylls med rök.

– Det här var slutet på en årligt återkommande festival i det här templet då man alltid har ett stort fyrverkeri. Enligt lokala medier har man fått tillstånd, men samtidigt finns uppgifter om att man varnat för att genomföra det, säger Margita Boström.

En byggnad vid templet ska ha kollapsat i samband med händelsen, vilket bidragit till att många dödats och skadats.

Enligt lokala poliser fanns det tillstånd för fyrverkeriet men samtidigt finns det uppgifter i lokal media att myndigheter bett templet att inte genomföra fyrverkeriet.

De lokala sjukhusen i främst staden Kollam och Trivandrum fylldes snabbt med svårt brännskadade människor. Just delstaten Kerala har förhållandevis god sjukvård i Indien.

Att det sker olyckor i samband med fyrverkerier i Indien är inte ovanligt mycket på grund av att det ofta samlar mycket stora folkmassor som vill komma så nära som möjligt för att se.