USA skickar sitt största bombplan för att bekämpa IS

1:15 min

USA har skickat ett okänt antal exemplar av sitt allra största bombflygplan, B-52, till Mellanöstern för att användas i krigföringen mot IS. Planet som främst varit tänkt att bära kärnvapen ska användas för precisionsbombningar, säger det amerikanska flygvapnet.

Det är första gången som det åttamotoriga bombflygplanet sätts in i Mellanöstern sedan 1991, då användes det mot den irakiska krigsmakten under Gulfkriget.

Nu har ett antal B-52:or stationerats i Qatar varfifrån de ska sättas in i attackerna mot IS i Syrien och Irak, hur många plan det handlar om säger man inte, av säkerhetsskäl.

Det är inte heller klart om utplaceringen av planen innebär att de amerikanska flygattackerna mot IS kommer att öka i omfattning, hittills har de begränsat sig till 20-30 anfall om dagen. B-52:orna kom fram under det kalla kriget då de skulle utnyttjas för kärnvapenanfall; under Vietnamkriget användes de också men då med konventionella bomber som ändå ledde till omfattande förstörelse och dödande.

Nu säger den amerikanska militären att flygplanen istället ska användas för precisionsbombning mot också små mål som enstaka fordon för att minimera de civila förlusterna.

Den republikanska presidentkandidaten Ted Cruz har dock argumenterat för att USA ska lägga en bombmatta över IS, det vill säga genomföra urskillningslösa bombningar.