Tusentals befann sig vid tempelområdet

1:32 min

Närmare 80 människor dog och runt 200 skadades i den brand som bröt ut efter att fyrverkeri gick fel vid ett tempel i utkanten av staden Kollam i den Indiska delstaten Kerala. Tusentals befann sig vid tempelområdet för att se fyrverkeriet som var avslutningen på en festival där allt gick fel.

På videofilmer tagna av människor som står en bit bort hör man hur fyreverkeripjäserna helt plötsligt exploderar okontrollerat och ser hur stora lågor sträcker sig upp mot den nattsvarta himlen. Det var en fyrverkeripjäs som landade på det hus där alla andra fyrverkeripjäser stod uppställda som startade branden och flera hundra människor blev instängda i det lilla templet Puttingal när byggnader runt om fattade eld.

Det fanns mycket få utgångar från templet uppger lokala medier. Och det var svårt för människor att ta sig ifrån området då det är mycket smala gränder som var packade med människor.

Det var en skördefest som också symboliserar det hindusiska nyåret som firades och den brukar alltid avslutas med ett fyrverkeri efter midnatt, något som alltid lockar mycket människor.

På Tv-bilder sen man hur svårt brännskadade människor förs iväg i ambulanser och andra fordon. Några har redan förts med helikopter till större sjukhus i provinshuvudstaden Trivandrum med bättre resurser att ta hand om brännskador.

Enligt lokala politiker hade man vägrat att ge tillstånd för fyrverkeriet på grund av att man inte ansåg att säkerhetsarrangemanget var tillräckligt.

Olyckor i samband med fyrverkerier är inte alls ovanligt i Indien, både beroende på att själva pjäserna ofta är hemmagjorda men också för att säkerhetsarrangemangen kring avskjutningen inte är nog säkra.