Amerikansk stjärna gästar Seriemässan

1:26 min

Just nu pågår Seriemässan Uppsala Comix, som i år firar femårsjubileum. Dragplåstret är den amerikanska tecknarstjärnan Becky Cloonan. 

Mässan har en speciell karaktär, säger Uppsalatecknaren Daniel Thollin:

– Det är en väldigt mysig mässa. Den har en familjär och härlig stämning. Lokalerna är fina i den gamla biografen Grand. Uppsala comix känns personlig och att man inte bara är en besökare i mängden, säger han. 

Seriefestivalen invigdes officiellt redan i går, men det är först i dag som besökarna kan gå runt på mässgolvet och ta del av nyheter, köpa tidningar och böcker, träffa tecknare och andra serieälskare.

Årets stora dragplåster är amerikanska serieboksförfattaren Becky Cloonan som har blivit utsedd till den tredje mest inflytelserika kvinnliga tecknaren genom tiderna. Hon arbetar just nu med Marvelserien The Punisher, och hon är van att få många frågor från seriefans.

– Jag brukar få frågor om hur man gör för att slå igenom i serievärlden. Besökare kommer och visar upp sina verk för mig och eftersom jag har jobbat som lärare förut så brukar jag titta på deras verk med ett kritiskt öga, säger Becky Cloonan.