Boende i Andersberg rasar mot lokalbeslut

1:11 min

Hos Hyresgästföreningen i Andersberg i Gävle är man upprörda efter att ha fått en lapp med information om att de blir av med fem lokaler som idag används till aktiviteter för utrikesfödda. Gavlegårdarna vill istället göra om lokalerna till lägenheter.

Wellington Ikuobase är engagerad i Hyresgästföreningen, som på söndagen kallat till ett möte för de boende. Han menar att Gavlegårdarnas planer motverkar integrationen.

– Nästan 70 procent av de boende i Andersberg är inte födda här i Sverige och i de här lokalerna träffas vi och hjälper med skolarbeten, kulturdiskussioner, ja allt, säger Wellington Ikuobase.

I dag använder Hyresgästföreningen i Andersberg flera av Gavlegårdarnas lokaler till olika aktiviteter för att hjälpa utrikesfödda att komma in i samhället.

Nu finns alltså planer på att göra om några av lokalerna till lägenheter, berättar Niclas Lind, förvaltningschef på Gavlegårdarna:

– Det finns väldigt gott om lokaler och användandegraden av dem är väldigt varierande. Då ser vi möjligheter att kunna samnyttja dem för att kunna skapa bostäder, vilket är väldigt viktigt för Gävle eftersom det är bostadsbrist, säger han. 

Niclas Lind anser inte att det här påverkar integrationsarbetet.

– Jag ser snarare att det ger goda möjligheter till att olika människor och intressegrupper får möjlighet att träffas och integreras mer när man ska samnyttja lokalerna, säger Niclas Lind.

Men Wellington Ikuobase hoppas ändå att de ska få behålla lokalerna.

– Vi vill prata med Gavlegårdarna, vi vill att de ska bjuda in oss och om det inte går måste vi skriva till politiker. Någonting måste vi göra, säger Wellington Ikuobase.