Blivande hantverksmästare fostras vid Leksands Folkhögskola

1:07 min

Vid Leksands Folkhögskola startar nu en ny omgång av en kurs som riktar sig till hantverkare från hela landet. Yrkesverksamma specialister inom sina skrån.

Det är inte första gången, och inte heller den sista som skolan genomför den här kursen, som riktar sig till yrkesverksamma hantverkare inom olika skrån, berättar en av kursledarna, Anne Palm.

– Det här är duktiga hantverkare som går emot att få sina mästarbrev. Vi har till exempel låssmeder, frisörer, bokbindare, målare och skorstensfejare här i helgen, berättare Anne.

Kursen startar med en gemensam helg i Leksand, innan kursdeltagarna åker hem igen för att fortsätta utbildningen på distans. Och förstås fortsätter arbeta som vanligt inom sina gebit.

Björn Arvidsson från Farsta utanför Stockholm har arbetat som låssmed i tolv år och tog sitt Gesällbrev för tre månader sedan. Han ska försöka få sitt mästarbrev när kursen är slut till sommaren.

– Låssmederiet kan jag ju, men nu ska jag och de andra få lära oss mer om företagsekonomi, ledarskap och annat som man måste kunna, fortsätter Björn som tycker att det är viktigt att få bli mästare.

– Det är viktigt för då får jag ju ett betyg på min kompetens, och så kan det ju också ge mer jobb i framtiden, säger Björn.

– Det här ska bli de skickligaste av alla hantverkare, slår dessutom Anne Palm fast, med glimten i ögat.