Smutsigt spel bakom kulisserna i amerikanska primärvalet

1:50 min

Samtidigt som de amerikanska primärvalen pågår så äger det rum ett  smutsigt spel bakom kulisserna mellan de olika kandidaterna.

Vilka delegater som ska skickas till konventen i sommar utses inte direkt i primärvalen utan internt i partierna, och där pågår nu en tuff strid där kandidaterna försöker stjäla delegater från varandra.

Det genomförs primärval där det bestäms hur många delegater de olika kandidaterna ska få skicka till konventen i sommar. Men det som sker internt i partierna nu efter primärvalet är minst lika betydelsefullt; det är nämligen då det bestäms konkret vilka personer som ska skickas som delegater, det sker inte i primärvalet, och på många ställen är det ett tjuv- och rackarspel.

Den kandidat som är bättre organiserad kan se till att få några av sina anhängare att besätta platser som borde ha gått till motståndaren. Till exempel rapporteras det att Ted Cruz kampanj lyckats lägga beslag på delegatplatser i Louisiana som egentligen hade vunnits av Donald Trump men hans kampanj har varit dåligt organiserad.

I vanliga fall, om en kandidat säkrat mer än hälften av delegaterna redan före konventet, har sådant här delegatfiffel ingen betydelse, omröstningen om vem som ska bli presidentkandidat är då en ren formsak. Men i år ser det ut som om ingen kommer att ha egen majoritet, i varje fall inte på den republikanska sidan, och då kan det spela stoir roll.

Efter en första omröstning på konventet, då alla måste rösta på den som de officiellt företräder, är det sedan fritt fram att rösta på vem som helst - och då kommer det ha stor betydelse om till exempel en del delegater som formellt ska företräda Trump egentligen är anhängare till Ted Cruz.

Enligt vad tidningarna i USA skriver har Donald Trump nu insett faran och förstärkt sin kampanjorganisation för att klara sig bättre i den här interna delegatstriden.