Missnöjet med psykvården i länet allt större

Allt fler hör av sig till patientnämnden och klagar, och psykvården uppfyller inte vårdgarantin, det rapporterar SVT Nyheter Halland.

Klagomålen till patientnämnden har ökat med 20 procent. Och framför allt är det unga vuxna som klagar på vården.

– De får inte någon läkartid och behandling av psykolog. Det är väldigt skrämmande. Vi har vetat länge att den psykiska ohälsan ökar bland yngre och det är jätteviktigt då att de får komma till behandling och hjälp väldigt, väldigt tidigt, säger Eva M Larsson (MP), ordförande i patientnämnden till SVT.

En patient ska inte behöva vänta längre än 90 dagar på att få träffa en specialistläkare inom vuxenpsykiatrin, så ser vårdgarantin ut. Och tidigare har alla fått tid inom vårdgarantin, men under 2015 sjönk siffran till att 81 procent fick tid inom tre månader.

– Det är beklagligt och det vi ser är konsekvenserna av förra året med bemanningssköterskor, bemanningsläkare och problem att rekrytera. Då blir det så att att vi får prioritera de med störst behov framför andra och att vi inte får det innehåll i våra tjänster som vi skulle önska, säger Svein Henriksen (MP), ordförande i driftnämnden för psykiatri till SVT.