Sorg och ilska färgar minnet av flygkraschen i Smolensk

2:19 min

I Polen väcker minnet av den ödesdigra flygkraschen i ryska Smolensk ännu väcker sorg och ilska. Idag är det sex år sedan stora delar av Polens statsledning omkom då presidentens plan kraschade på väg till ett officiellt besök. Och frågan om vad som orsakade kraschen har blivit allt mer politiskt laddad sedan förra årets regeringsskifte i Polen.

Lördagsnyheterna i polsk tv visar Inslag från en av regeringspartiets Lag och Rättvisas manifestationer till minnet av deras ledare, Polens förra president Lech Kaczynski, och de 95 andra som dog i den ödesdigra Smolensk-kraschen den 10 april 2010. Däribland flera parlamentariker, kyrkoledare och generaler.

– Sanningen om Smolensk! ropar demonstranterna och håller upp plakat med texten "Vi minns".

Officiella utredningar har hittills gjort gällande att kraschen orskades av dåligt väder och misstag av planets besättning.

Men sedan maktskiftet i Polen i höstas, har en ny granskning av Smolensk-katastrofen stått högt upp på agendan för regeringspartiet PiS.

Inom partiet, som leds av den omkomne presidenten Lech Kaczynskis tvillingbror Jaroslaw Kaczynski, har övertygelsen länge varit att sanningen om olyckan inte kommit fram, delvis på grund av Rysslands ovilja att bistå utredningen och delvis för att den dåvarande regeringen under premiärminister Donald Tusk skulle ha undlåtit att utreda olyckans orsaker ordentligt.

Flera partitoppar har gått så långt som att säga att det inte alls var en olycka utan ett terrorattentat med rysk koppling. Bland dem som öppet fört fram den teorin finns Polens nuvarande försvarsminister Antoni Macierewicz. Hans uttalanden har väckt stark kritik och ytterligare skärpt Polens redan mycket ansträngda relation med Ryssland.

Den polska regeringen tillsatte i februari en ny utredning om flygkraschen, något som många av regeringspartiets anhängare välkomnat. Inom oppositionen anser många att regeringens fortsatta grävande i Smolensk-katastrofen är en alltigenom politisk kampanj där nationell sorg används för att piska upp nationalistiska stämningar i Polen.

Michal Krzymowski, journalist på den polska upplagan av tidningen Newsweek, har följt efterspelet till katastrofen och säger att flertalet PiS-toppar idag säger rent ut att de tror att president Lech Kaczynski och de andra i planet mördades.

– Även om partiledaren Jaroslaw Kaczynski har varit noga med att aldrig uttrycka det just så, så är det en berättelse som många av partiets väljare idag tror på, säger Michal Krzymowski.

Under söndagen kommer flera officiella ceremonier och kransnedläggningar att äga rum på olika platser i Polen, separat ordnade av regeringspartiet och oppositionspartierna var för sig.