Facebookinlägg om mobbning delas flitigt

1:20 min

Ett berörande inlägg på polisen i Oskarshamns Facebooksida har på måndag morgon delats över 30 000 gånger. Långt fler har dessutom gillat eller reagerat på det.

Inlägget handlar om en tonårig kille som bestämmer sig för att ta sitt eget liv, efter att ha blivit mobbad i flera år. Det handlar inte om ett verkligt fall, men bygger på saker som har hänt, berättar polisen Martin Ståhl, som var den som skrev inlägget:

– Det är ett hopplock av flera olika händelser, som jag har gjort till en och samma händelse.

Syftet med inlägget är att uppmärksamma mobbning och att få fler att arbeta för att såväl unga som vuxna inte blir utsatta för det. I inlägget skriver Martin Ståhl bland annat så här:

”Mobbing är ett otyg utan dess like! Mobbing är något fult och väldigt kränkande. Mobbing kan ske i det tysta, så var uppmärksam. Tyvärr sker det både hos barn, ungdomar och vuxna.”

– Det viktigaste budskapet är att det måste belysas mer och att vi vuxna måste öppna ögonen lite. Vi måste läsa av våra ungdomar bättre och pusha på de utsatta att de kan göra en anmälan, säger Martin Ståhl.

Känslomässiga och personliga inlägg från poliser på sociala medier är inte en okontroversiell fråga. Exempelvis blev ”Facebookpolisen” Scott Goodwin i Växjö JO-anmäld för inlägg han gjort. Hur väger de poliser som arbetar med sociala medier rollen som myndighetsföreträdare mot att ha ett personligt tilltal?

– Självklart ska vi vara sakliga och korrekta som poliser. Men ibland måste man få vara lite människa också. Vi som poliser har en uniform, men bakom uniformen är vi även människor, säger Martin Ståhl.

Här kan du läsa hela Facebookinlägget (OBS! Extern länk)