Tragiskt avslut på det Hinduiska nyåret

2:17 min

Över hundra människor dog och minst trehundra skadades i den brand som utlöstes av ett fyrverkeri vid ett tempel i den Indiska delstaten Kerala. Fyrverkeriet skulle bli avslutningen på den festvial som hölls med anledning av det Hinduiska nyåret.

En fyrverkeripjäs gick rakt in i den byggnad där alla andra fyrverkeripjäser stod, det startade branden som fick förödande konsekvenser. Delar av betongbyggnaden flög rakt upp i luften vilket skadade och dödade många.

Men de allra flesta dog av branden i själva templet Puttingal Devi. De blev helt enkelt instängda i det lilla tempel som hade få utgångar och vars lilla gårdsplan var omringad av de hus som brann.

Runt 15 000 människor som hade samlats för att se det årliga fyrverkeriet.

Myndigheterna hade inte gett tillstånd för årets festvialsavslutning för man ansåg inte att det fanns tillräckligt bra säkerhet kring arrangemanget. Nu ställer sig både myndigheter och privatpersoner frågan om varför poliser på plats inte gjorde något för att stoppa pjäserna att gå av.

Fyrverkeriet hade pågått en stund innan det gick fel, en i delstatsregeringen säger att så mycket som två tredjedelar av fyrverkeriet var avverkat när olyckan inträffade.

– Om det hänt i början då hade det blivit ännu värre än vad det redan är, sa han till nyhetsbyrån AFP

Keralas sjukhus fylldes snabbt med skadade människor , många med mycket svåra brännskador. En läkare säger till nyhetsbyråan AFP att många har över 50 procentiga brännskador och deras tillstånd är mycket kritiskt.

Den Indiska premiärministern Narendra Modi flög till Kerala nu på morognen och hade med sig ett team av läkare och utrustning för att hjälpa till på sjukhusen. Två militära fartyg med medicinsk utrustning är också på väg för att hjälpa till.

Olyckor med fyrverkerier är vanligt i Indien då dessa oftast sker i kombinationen av mycket människor, hemmagjorda pjäser och dålig säkerhet.

I mitten av maj ska det hållas delstatsval i Kerala, ett viktigt val även för den Indiska regeringen och fördelningen av parlamentsplatser mellan framförallt regerinspartieet BJP och oppositionen i Congresspartiet.

Redan har flera politiker på lokal nivå börjat skylla olyckan på varandra på ett sätt som mer liknar valpropaganda än ett deltagande med de omkomna.