Expertens varning: Mycket björkpollen i år

1:16 min

Årets pollensäsong kan bli extra jobbig för dig som är allergisk mot björkpollen.

Mycket tyder på att det blir ett riktigt björkpollenår. Men redan nu blommar andra träd.

– Vi började mäta i mitten av februari och då hade både al och hassel börjat blomma. Stockholm mätte redan i januari och då hade de redan hasselpollen, men sen vilade den lite när det blev kallare och sen började den blomma igen i mitten på februari, berättar Marita Skarstedt, som är ansvarig för pollenmätningarna vid länets enda pollenfälla, på länssjukhuset Ryhov.

Pollensäsongen är igång. Från februari till september mäter man pollen på flera olika platser i landet. På länssjukhuset Ryhov i Jönköping sitter en sådan pollenfälla och just nu visar den att flera olika träd blommar - al, alm, vide och sälg.

Enligt Marita Skarstedt är säsongen varken tidig eller sen, utan ganska normal än så länge. Men hon varnar redan nu för björkpollensäsongen.

– Ja. Björkpollen har en typisk varannanårsvariation, så vartannat år kan det vara extremt mycket pollen och vartannat år kan den vila. Förra året vilade den och för två år sedan hade vi en säsong med väldigt mycket björkpollen. Det har hänt att den vilat två år på raken, så jag kan inte säga till hundra procent, men troligtvis blir det betydligt jobbigare för björkpollenallergikerna i år än förra året.