Synhjälpmedel

Ny lag ger barn billigare glasögon

3:45 min

En ny lag, som trädde i kraft 1 mars, gör att barn och ungdomar mellan åtta och nitton år får ett bidrag på minst 800 kronor vid köp av glasögon eller kontaktlinser. 

Beskedet om ökat stöd till barns glasögon gläder Vicktoria Byström från Sundsvall, som precis har köpt glasögon till dottern 9-åriga Lea Engholm.

I Landstinget Västernorrland ska bidragsnivån för glasögon och kontaktlinser till barn och unga fastställas den 27-28 april, men summan kommer att bli minst 800 kronor och betalas ut retroaktivt från 1 mars.

Regeringen avsätter sammanlagt 120 miljoner kronor per år till landets landsting och de pengarna ska gå till att finansiera detta bidrag.  

Det är bra att de har gjort det billigare än vad det var förut. Då kostar det mindre för föräldrarna.

Även Vicktoria Byström tycker att lagen är bra. 

– Jag blev jätteglad för det är mycket pengar. För oss är det här kanon, säger hon.

Enligt en kartläggning från 2013 som Socialstyrelsen har gjort, så är det ungefär 13 procent av alla barn och unga i Sverige mellan 8 och 19 år som antas vara i behov av glasögon eller kontaktlinser.

Syftet med den nya lagen är att alla barn och ungdomar oberoende av hur mycket pengar familjen har ska kunna få glasögon på samma villkor.

– Alla barn ska kunna vara delaktiga i skolan och på fritiden, oavsett funktionsförmåga, bostadsort eller i vilken ekonomisk situation familjen befinner sig i. Bidraget är en viktig jämlikhetsåtgärd, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Vicktoria Byström tror att bidraget kommer att vara till stor hjälp för många familjer.

– Jag tänker också på alla flyktingar som kommer hit. De behöver säkert jättemycket stöd och hjälp, de har ju ingenting. De blir säkert väldigt hjälpta av det här, säger hon.